Grenzen stellen! Nee zeggen tegen je omgeving

Vind je het soms lastig om je eigen grenzen te bewaken? Zeg je snel ‘ja’ wanneer je omgeving een beroep op je doet, zonder naar je eigen behoeftes te luisteren?

Grenzen stellen heeft te maken met assertief communiceren. Het kan erg lastig zijn om grenzen te stellen omdat er van alles om kan gaan in ons hoofd. Veelvoorkomende gedachten zijn: ‘Wat zal diegene van mij denken als ik nu nee zeg?’ en ‘Ik belast anderen als ik mijn grens aangeef’ of ‘Het is egoïstisch om mijn grens te stellen.’ Het niet duidelijk kunnen communiceren van je grenzen kan frustratie en onmacht met zich meebrengen. Grenzen kunnen stellen is van toepassing op alle leeftijden. Dat betekent dat het voor veel mensen nog steeds een uitdaging kan zijn. In de workshop staan o.a. de volgende onderwerpen centraal:

  •  Wat is grenzen stellen en assertieve communicatie?
  • Wat en waarom vind ik het lastig om nee te zeggen?
  • Op welke manier kan ik mijn grenzen beter bewaken?
  • Op welke manier houden mijn leefregels mijn gedrag in stand?
  • Wat kan ik in de praktijk doen? […]

Na het volgen van deze workshop ben je in staat beter je grenzen aan te geven en op een assertieve manier te reageren. Je krijgt een speciaal ontwikkelde werkboek mee waarmee je tijdens de workshop aan de slag gaat en feedback op krijgt. Daarin staan ook vervolgopdrachten en tips die je thuis kan gebruiken en mee verder kan gaan.
Deze workshop kan gegeven worden aan ouders, jongeren, organisaties en onderwijsinstituten.